top of page

Tabakologie &
Rookstopbegeleiding

Als roker weet je dat roken slecht is voor jouw lichaam en jouw algemene gezondheid. Waarschijnlijk heb je daarom reeds verschillende stoppogingen ondernomen, of overweeg je momenteel om te stoppen. Het blijkt een hele opdracht en het is niet evident om een rookverslaving zomaar te onderbreken. 

Als tabakoloog kan ik u begeleiden bij uw stoppoging. Via individuele gesprekken wordt een persoonlijk rookstoptraject opgesteld, waardoor uw stopkansen maximaliseren. 

Ik ben geregistreerd als tabakoloog bij de Vlaamse Vereniging voor Respiratoire Gezondheidszorg en Tuberculosebestrijding (VRGT) en ben verbonden aan het psychiatrisch centrum Ariadne te Lede. Ik laat me in mijn praktijk inspireren door pioniers in de verslavingszorg en gedragsverandering zoals prof. dr. Robert West, prof. dr. Hedwig Boudrez & psycholoog Martin Appelo.

Therapy Session

Persoonlijke begeleiding op maat via individuele gesprekken.

ziekenhuis Corridor

Heeft uw ziekenhuis nog geen tabakoloog of een rookbeleid? Help uw patiënten verder ...

Begeleidingsgroep

Zet samen met lotgenoten de eerste stappen naar een rookvrij leven.

Man Speaker

Een infosessie of groepsbegeleiding in uw bedrijf of op uw school?

 • Wat doet een tabakoloog?
  Een tabakoloog is een persoon die de interuniversitaire permanente vorming Tabakologie en Rookstopbegeleiding heeft gevolgd. Dat is een opleiding die wordt ingericht door de Vlaamse Vereniging voor Respiratoire Gezondheidszorg en Tuberculosebestrijding (VRGT) samen met verschillende Vlaamse universiteiten (UGent, UAntwerpen, VUB & KU Leuven). Een tabakoloog begeleidt de in de eerste plaats mensen die willen stoppen met roken, maar kan daarnaast ook adviezen verstrekken aan andere gezondheidswerkers over de invloed van roken bij bepaalde ziektebeelden en informatie geven aan individuen over roken binnen een persoonlijke situatie. Het werk beperkt zich dus niet tot rookstopbegeleiding.
 • Waarvoor kan ik bij een tabakoloog terecht?
  Je kan bij de tabakoloog terecht voor verschillende zaken, zoals: - Vragen in verband met de huidige rookgewoonte - Vragen in verband met roken binnen de familiale context - Vragen omtrent stoppen met roken - Vragen over de gevolgen van roken - Vragen over roken tijdens de zwangerschap - ...
 • Hoeveel kost een consultatie bij de tabakoloog.
  Er worden verschillende tarieven gehanteerd voor individuele begeleiding en groepsbegeleiding. Aangezien Bram Steeman een geregistreed tabakaloog is, heb je recht op tegemoetkoming bij zowel individuele als bij groepssessies. De actuele tarieven en informatie rond terugbetaling kunnen worden bekeken op de pagina's over individuele begeleiding en groepsbegeleiding of kunnen worden geraadpleegd op de website van Tabakstop (www.tabakstop.be).
 • Heb ik een verwijsbrief of voorschrift nodig?
  Je kan steeds terecht bij een tabakoloog en je hebt dus geen voorschrift of verwijsbrief nodig. Het kan wel zijn dat uw arts u heeft aangeraden om een tabakoloog te consulteren. Breng in dat geval zeker de verwijsbrief mee.
bottom of page