top of page

Individuele begeleiding
Tabakologie

With a powerful desire, with a strong determination, and with a commitment to yourself, you can find ways to achieve your goals, and overcome challenges.

- Catherine Pulsifer

Eerste stap

naar een rookvrij leven

Een standaard rookstoptraject omvat zes tot acht sessies waarbij individueel wordt bekeken naar hoe je het best kan ondersteund worden bij uw rookstoppoging.

De eerste sessie neemt ongeveer een uur in beslag, waarbij uw rookprofiel in kaart wordt gebracht en waarin wordt getoetst hoe sterk uw stopwens en motivatie is. Met deze gegevens zal vervolgens samen met u een rookstopplan worden opgesteld. Afhankelijk van het verloop van de consultatie zal een stopdag worden vastgelegd, als u zich hier klaar voor voelt.

In de volgende consultaties, welke ongeveer 30 minuten duren, wordt u verder opgevolgd en zal het rookstopplan worden bijgestuurd waar nodig. U krijgt verschillende tips om met ontwenning om te gaan en ook de medicatie die u ondersteunt komt uitvoerig aan bod.

Zwanger

of een kinderwens

Een nieuw leven groeit in uw buik of in de buik van uw partner, maar u rookt. U herkent de ongevraagde adviezen van uw omgeving wel: "stop toch met roken, het is slecht voor uw baby" of de veroordelingen: "hoe kan je dat aandoen aan uw ongeboren kind, het is onverantwoordelijk".

Waarschijnlijk kwetsen deze opmerkingen je en wil je wel stoppen met roken, alleen is het zo hartstikke moeilijk. Daarnaast heb je misschien ergens gelezen dat je geen medicatie mag gebruiken tijdens de zwangerschap om de rookstop te ondersteunen of heb je hier zelf angst voor. Je hebt het mogelijks zelfs geprobeerd, maar de moodswings laten je telkens grijpen naar de sigaret, al besef je heel goed dat dit niet de juiste keuze is.

Een tabakoloog kan je helpen om je rookgewoonte achterwege te laten tijdens de zwangerschap of wanneer je een kinderwens hebt. Aarzel niet om tijdig hulp te zoeken tijdens of voorafgaand aan de zwangerschap.

Tarieven

individuele begeleiding

De actuele tarieven voor rookstopbegeleiding zijn te terug te vinden op de website van Tabakstop. Onderstaand kan u de regeling terugvinden voor inwoners van het Vlaamse gewest.

Een tabakoloog wordt vergoed per kwartier gesprekstijd. Je hebt jaarlijks recht op een tussenkomst voor in totaal vier uren van begeleiding, welke rechtstreeks aan de tabakoloog wordt betaald. Je betaalt zelf € 7,50 per kwartier gesprekstijds. In de praktijk duurt een consultatie steeds 30 minuten (behalve het eerste gesprek, wat 60 minuten duurt). 

Voorbeeld: Voor een eerste gesprek van 60 minuten betaal je zelf € 30,-. Vanaf het tweede gesprek betaal je zelf € 15,-. Dit geldt tot jouw totaal van vier uren begeleiding is opgebruikt, nadien betaal je het volledige tarief (€ 67,-/uur). Wanneer het jaar verstreken is, heb je opnieuw recht op vier uren begeleiding met terugbetaling.

Wat met verhoogde tegemoetkoming?

Sommige mensen hebben recht op verhoogde tegemoetkoming. Je kan dit zelf controleren door een klever van de mutualiteit te bekijken. Onderaan deze klever vind je een code. Als deze code eindigt op het cijfer 1, dan heb je recht op verhoogde tegemoetkoming. Jongeren, jonger dan 21 jaar, hebben sowieso recht op verhoogde tegemoetkoming.

Wanneer je hierop recht hebt, betaal je zelf € 1,- per kwartier. Hier is de vier uur per jaar eveneens van toepassing.

bottom of page